Gaat er nu eigenlijk ECHT iets veranderen per 1 augustus a.s.?

Afgelopen dinsdag was ik op het SEH Congres te Nieuwegein, een dag georganiseerd, zeg maar door onze “beroepsgroep”. Alle erkende hypotheekadviseurs worden hiervoor uitgenodigd, Erkende adviseurs die allemaal het certificaat Erkend Hypotheekadviseur aan de muur hebben hangen.

Op deze dag waren er een aantal verschillende sprekers, de directeur van de AFM, directeur ING, presentatie van het GFK onderzoek (onderzoek over o.a. wat consumenten van ons vinden). Een forum met 3 deelnemers, Roy van Diem (Obvion), Erwin van der Wal (Reaal) en Marco Keim (Aegon) over de recente ontwikkelingen binnen de hypotheekmarkt.
En daarnaast een aantal zeer interessante workshops, waaronder een workshop van de AFM over de gedragscode, (wat mag er wel en wat mag er nu niet meer) het gebruik van Sociale Media in de hypothekenbranche en een presentatie van Chris Baelemans over de Gedragscode Hypothecaire Financieringen.
En daar is waar ik met jullie in deze blog¬†naar toe wil………….

1 Augustsus 2011 gaat er volgens de markt een hele “hoop” veranderen in de verstrekkingsnormen van hypotheken (gedragscode hypothecaire financieringen).

Maar is dit wel echt zo? Veranderd er echt wel zoveel? Hebben kopende klanten daar nou echt zoveel last van? Hoe zit het met mensen die niet gaan verkopen maar juist hun huidige woning gaan verbouwen? (en dit doen middels verhoging van huidige hypotheek) En wat gebeurt er bij scheidingsgevallen? En kun je een verbouwing bij de aangekochte woning nog wel meenemen?

E√©n van de laten we maar zeggen hoofdregels is dat er straks vanaf 1 augustus “nog maar 104% van de marktwaarde van de woning + 6% overdrachtsbelasting bij bestaande woning” gefinancierd kan worden! En¬†juist over deze hoofdregel ontstaat enorm veel onduidelijkheid bij collega adviseurs.¬†Er wordt¬†moeilijk gedaan over deze regel in combinatie met¬†√©√©n van de andere¬†regels dat het aflossingsvrije gedeelte van de financiering beperkt wordt tot maximaal 50% van de marktwaarde van de woning.
Reactie vanuit de markt is dan o.a. ook: “Klanten kunnen a) geen woning meer kopen en b) als ze hem dan wel kunnen kopen dan is de maandlast niet meer te betalen.”
Ik kan u verzekeren dat het allemaal best WEL meevalt!!!

Want wat heel veel collega adviseurs over het hoofd zien is dat deze nieuwe regels gelden voor financieringen die niet onder Nationale Hyptheek Garantie (NHG) vallen. Financieringen binnen Nationale Hypotheek Garantie mogen a) nog steeds tot 112% en b) daar was het aflossingsvrije gedeelte ook al beperkt tot 50%. Dus hoe zo in rep en roer???

In het eerste kwartaal zijn er 37.800 hypotheken in Nederland gesloten onder de voorwaarden van NHG!

Waarom veranderd er bijna niets?

  • Financieren onder NHG betekent financieren met verantwoorde woonlasten, dus 112% kan nog steeds
  • 110% (104% + 6%) van de marktwaarde is (in veel gevallen) hetzelfde als 125% van de executiewaarde
  • Afwijken van maximaal aflossingsvrij is mogelijk
  • Afwijken van maximale financiering op basis van waarde van onderpand is mogelijk
  • Inkomsten uit vermogen blijft
  • Onvoorwaardelijke salarisstijgingen wordt toegevoegd in berekeningsmethodiek van maximale leencapaciteit
  • Hogere last als toegestaan is mogelijk (bij oversluiting, bij energiebesparende voorzieningen, bij overbrugging)
  • Explain is mogelijk, waarom wordt er afgeweken! op basis waarvan! reden van afwijking is bestendig!

Consumenten en andere lezers, doe mij één heel groot plezier en laat u door de media niet het verkeerde pad op sturen!
Zoek een adviseur bij u in de buurt, die van wanten weet en die om kan gaan met de nieuwe regels die gaan gelden vanaf 1 augustus a.s.
Kijk gewoon als voorbeeld eens bij Independer, zoek een hypotheekadviseur bij u in de plaats en kijk naar zijn beoordelingen.

Maar u mag mij ook altijd bellen, binnen mijn freelance opdrachten verhuur ik mij aan een aantal opdrachtgevers in de financi√ęle dienstverlening, opdrachtgevers die z√©√©r goede recensies hebben op Independer.

PS mocht je nog meer info willen over de op stapel staande veranderingen,
kijk hier dan eens op: http://bit.ly/gL8PRP en http://bit.ly/faBaM6

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s